Zinculescu Florin - economist-contabil
Telefon: 0749.151.650

Mini-dictionar Contabil

ACTIVE = valori materiale si banesti, precum si creante detinute de societatea comerciala in urma alocarii resurselor financiare (vezi Pasive). Exemple: mijloace fixe (cladiri, terenuri, utilaje, auto, calculatoare, mobilier, etc.), obiecte de inventar, stocuri (marfa, materii prime, produse finite), clienti/debitori de incasat, disponibil in banca si casierie.

CREDITOR = persoana fizica sau juridica care a dat/prestat ceva cuiva si acela este debitorul de la care trebuie sa primeasca ceva identic sau in contrapartida.

CREANTA = dreptul Creditorului de a primi de la Debitor ce ii se cuvine.

DEBITOR = persoana fizica sau juridica care datoreaza ceva (bani, bunuri sau servicii), care are o datorie fata de Creditor.

DIVIDEND = parte din profitul obtinut, pentru care Adunarea Generala a Asociatilor decide, pe baza bilantului contabil anual, sa fie repartizata asociatilor.

INCASARI = sume efectiv incasate, in numerar sau prin virament, reprezentand Venituri (contravaloarea vanzarilor catre clienti) sau Datorii (primire de credite, imprumuturi, avansuri) sau Creante (incasate de la debitori).

INFLATIE = crestere generalizata a preturilor/tarifelor; dezechilibru intre masa monetara (mai mare) si valoarea bunurilor si serviciilor (mai mica ) din economie; scade puterea de cumparare a firmei/individului. Debitorii sunt avantajati de inflatie iar creditorii sunt dezavantajati. Valorile indicatorilor economici trebuie corectate cu inflatia. Exemplu: daca intr-un an o firma inregistreaza o crestere de 26% si inflatia a fost mai mica de 10%, sa zicem 8%, atunci cresterea Reala a firmei a fost, grosso modo, de 18% (26% minus 8%).

PASIVE = resursele financiare ale firmei si se compun din capitaluri Proprii (capital social, profituri, fonduri de rezerva) si capitaluri Imprumutate (datorii fata de furnizori, banci, societati de leasing, asociati, angajati, bugetul de stat si de asigurari sociale). Totalul Pasivelor este egal cu totalul Activelor.

PLATI = sume efectiv platite, in numerar sau prin virament, reprezentand Cheltuieli (contravaloarea achizitiilor de la furnizori, taxe/impozite) sau Datorii (rambursare credite, imprumuturi) sau Creante (acordare avansuri, imprumuturi).

PROFIT = Venituri minus Cheltuieli.

VENITURI = valoarea Vanzarilor de bunuri/servicii/forta de munca, fara TVA.